2024. április 4., csütörtök

Future Makers - vállalkozói készségfejlesztő képzés

  I. Évad 1. Szám

Székely László - XI. A. osztály


A Future Makers a jövő lehetséges vállalkozóinak nyújt hasznos tapasztalatokat és ismereteket. Az alapítvány önismereti alapú vállalkozói készségfejlesztő tréninget indított 11.-es tanulóknak. Programjukon minden évben részt vesznek a Kájonis diákok is.

Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság

Tovább a cikkre »



Beszélgetésünk során lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a szervezet életébe, amely mindig is az emberi közösségek fejlődésére, a vállalkozói készségek gyarapítására fókuszált. Berkeczi Zsolt, a program szervezője, a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház marketingese megosztotta velünk az alapítvány küldetését, céljait és az elért eredményeket, valamint a jövőbeni terveket. A beszélgetés során feltárult az alapítvány elkötelezettsége és szenvedélye a közösségünk iránt, valamint az a meggyőződése, hogy együtt tehetünk a jövőért, régiónk fejlődéséért.

Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság - Berkeczi Zsolt
Berkeczi Zsolt




1. Kérem röviden ismertesse az alapítványban betöltött szerepét! Mikor csatlakozott az alapítványhoz, és mivel foglalkozik pontosan?


A nevem Berkeczi Zsolt és a székelyudvarhelyi Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház marketingeseként dolgozom már az intézmény 2017-es indulása óta. 7 éve az a feladatom, hogy a HBC-s kollégáimat segítsem a minőségi képzések szervezésében; jellemzően a képzésekkel, azok megszervezésével, értékesítésével, utólagos kommunikációjával foglalkozom.


2. Meséljen nekem az alapítvány fejlődéséről és alakulásáról. Hogyan indult és hogyan fejlődött az idők során?


A HBC Románia egyik legnagyobb, inkubátorház titulussal rendelkező vállalkozásfejlesztő központja, mely 2017-ben nyitotta meg kapuit és már ez évtől, 100%-os kihasználtsággal inkubáltunk székelyföldi kezdő vállalkozásokat.


3. Kérem, vázolja fel az alapítvány működését és tevékenységét.


Kis, de annál inkább elszánt csapatunk elsősorban fiatal vállalkozók és vállalkozások támogatását tűzte ki célul a jól ismert inkubációs módszertan mellett újszerű, innovatív és hasznos projektek bevezetése által. Programjaink, ennek megfelelően, széles skálát ölelnek fel de mind kapcsolódnak a vállalkozói világ kihívásaihoz.


Future Makers - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság



4. Milyen siker rátával büszkélkedhet az alapítvány, és hány céggel dolgoztak már együtt az évek alatt?


A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház jelenleg 55 startup vállalkozás számára nyújt otthont, de az elmúlt évek során száznál több helyi vállalkozóval dolgoztunk együtt.


5. Volt olyan, hogy az alapítványban végzett munka inspirált valakit az alkalmazottak és/vagy a táborozók közül egy új vállalat indítására? Ha igen, akkor elmesélné a részleteit?


Igen, volt már példa arra, hogy vállalkozást indítottak azok a középiskolások - illetve később egyetemisták -, akik részt vettek a Future Makers című programunkon; ami tulajdonképpen egy 3 hétvégés, összesen 54 órás önismeretalapú vállalkozói készségfejlesztő-képzés. Hogy csak két példát említsek, az egyik csapatnak az az ötlete támadt, hogy palackozott vizet marketing célzattal újracímkéztetik, amit így reklámfelületként tudnak értékesíteni vállalkozásoknál. A másik ötlet pedig egy gokartpálya kiépítése volt, ami az elején változó helyszínekkel csalogatta az érdeklődő fiatalokat, mint ahogy azt a Forma 1-es nagydíjon szokás.


6. Tudna nekem mondani néhány sikertörténetet az alapítvány munkájából?


Mi már eleve sikerként könyveljük el, hogyha azok a vállalkozások amelyek kezdeti fázisban igénybe veszik a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház szolgáltatásait később életképesen, megerősödve kerülnek ki az intézményből. De egyébként két olyan projekt jut hirtelen eszembe amelyek a nemzetközi piacon is megállták a helyüket. Az egyik ilyen egy mesterséges intelligenciára épülő szoftver, amely gyártósorokban használt robotokat képes szimulálni, ezáltal a fejlesztő a megrendelőnek értékes időt, de főleg befektetést volt képes megspórolni. A projekt Japánban is bemutatkozott. A másik ilyen nemzetközi projektünk kalandparkok üzemeltetőinek kínált megoldást komplex rendszereik valós idejű követésére. Ez egy annyira egyedi projekt volt, hogy holland befektetők le is csaptak az ötletre.


Future Makers - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság



7. Bemutatná nekem a tábor működését? Hogyan született az ötlet, és mi teszi különlegessé ezt a programot? Mikor született az ötlet a táborral kapcsolatban?


Az inkubátorházban hatodik éve szervezzük meg a vállalkozói szemléletet és vállalkozói attitűdöt formáló Future Makers című képzésünket. Vállalkozói gondolkodásmódra szeretnék nevelni a diákokat, egy vállalkozóbb szellemű kultúra felé irányítani, illetve arra sarkallni, hogy elgondolkodjanak, kik ők, mit akarnak, és hol a helyük. Amitől egyedi ez a képzés, az az, hogy az élményalapú képzés révén olyan tulajdonságok alakulnak ki a résztvevőkben, amik segítik őket a vállalkozói szemlélet adaptálásában.


8. Lesz lehetőség jövőre is a táborba való jelentkezésre?


A Future Makers képzésünket minden évben megszervezzük a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben, de mindig csak az aktuális XI. évfolyamokon. Természetesen a mostani X-es diákok „készülhetnek”; jövőre visszatérünk.


9. Milyen visszajelzéseket kaptak a táborozóktól? Milyen tapasztalatokról számolnak be?


Nem csupán önfényezésként mondom, de a képzésünk résztvevői csupa pozitív visszajelzést adnak a program végén. ILyeneket például: „Önismeretben sokat fejlődtem, de a vállalkozásra való rálátásomban is. Továbbra is figyelni fogom önmagam különféle helyzetekben, és alkalmazni fogom az életben mindazt, amit itt tanultam.“ vagy „Igazából egy csomó olyan dolgot is megtanultam, amit eddig nem is tudtam, hogy létezik. Vállalkozás szempontjából is. Tetszettek a napindító játékok, de a többi is, amiből egyébként nem is gondoltuk, hogy mik tudnak kisülni. A csapatos feladat is nagyon tetszett, és igazából ott látszott meg igazán, hogy mennyit tanultunk, mennyit fejlődtünk itt a pár nap alatt.“


Future Makers - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság




10. Visszatérnek-e a táborozók az alapítványhoz?


A képzésünk után is megmarad a kapcsolat a fiatalokkal, több olyan programot is szervezünk, ahol tudnak kapcsolódni. Ilyen volt például a NŐ az erő című vezetőképzésünk, amit 17 és 24 év közötti lányoknak szerveztünk. De tavaly például az első helyezett csapatunk tagjai a Cápák közöttből ismert befektető, Balogh Petya workshopján is részt vehettek.


11. Milyen terveik vannak a táborral és az alapítvánnyal kapcsolatban a jövőben?


A Future Makers képzésünket minden évben szeretnénk továbbra is megszervezni, ahogy azt tettük az elmúlt években. Nem titkolt vágyunk a duplájára bővíteni a kapacitását az inkubátorháznak, szeretnénk egy második szárnyat is megépíteni egy 300 fős konferenciateremmel, mélygarázzsal, rooftop terasszal és további 30 irodahelyiséggel várnánk ez esetben a vállalkozókedvű fiatalokat.


12. Hol lehet elérni az alapítványt? Van-e weboldaluk vagy más elérhetőségük?


A vállalkozói inkubátorházunkat Székelyudvarhelyen a Székelykeresztúr felé vezető úton, a Rákóczi Ferenc 84. szám alatt találhatjátok meg. 
Online pedig a https://www.facebook.com/harghitabusinesscenter címen követhetitek programjainkat, eseményeinket.


13. Hogyan győzné meg azokat a diákokat, akik még nem hallottak róluk, hogy válasszák az alapítványt vagy részt vegyenek a programjaikban?


Vállalkozói gondolkodásmódra szeretnénk nevelni a jelentkezőket, egy vállalkozóbb szellemű kultúra felé irányítani. Illetve arra sarkallni, hogy elgondolkodjanak, kik ők, mit akarnak, hol a helyük. A képzés segíteni fogja a szociális kapcsolataikat, csapatban való munkájukat is.


14. Milyen hatást szeretne elérni az alapítvány a résztvevők életében vagy a közösségben?


Azt szeretnénk tulajdonképpen, hogy a diákok foglalkozzanak önismerettel, pályaorientációval, és adott esetben a vállalkozásra tekintsenek egy életpálya modellként - hosszútávon egyébként azt reméljük, hogy a felnövekvő generáció kicsit nyitottabban áll majd a vállalkozói életúthoz. Akár festők, asztalosok, orvosok, vagy mérnökök lesznek.


Future Makers - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Diákújság



15. Milyen kihívásokkal kell szembenéznie az alapítványnak a munkája során, és hogyan kezelik ezeket a kihívásokat?


Alapvetően egy teljesen új területre tévedtünk, amikor 2017-ben elkezdtük ezt a munkát, mert a térségben nem volt működő példa, amit követni tudtunk volna. A folyamatosa megújulás, vagy ha divatosabb kifejezést kellene használnom, akkor azt mondanám, hogy az innováció jelenti a legnagyobb kihívást számunkra, de mindig igyekszünk rugalmasan kezelni a felmerülő helyzeteket. És reméljük, hogy azok akik eddig velünk dolgoztak, azoknak az a véleménye, hogy sikerült.


16. Milyen támogatást kap az alapítvány működéséhez, és milyen forrásokból finanszírozzák tevékenységeiket?


A Harghita Business Center egy közösségközti fejlesztési társulás, azaz úgy működik, mint egy alapítvány. Ennek az alapítványnak három alapító tagja között ott van Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala valamint Oroszhegy Község Polgármesteri Hivatala. Ezek a tagok évente tagdíjjal segítik a munkánkat, ugyanakkor saját bevételeinkből működtetjük a HBC-t.


17. Hogyan mérik az alapítvány hatékonyságát és eredményességét?


Az előbb említett hozzájárulás például egy elég erős mérőfoka a hatékonyságunk mérésének, hiszen ezt a tagdíjat minden évben meg kell pályázni és alaposan meg kell indokolni az alapítók irányába. Ugyanakkor egy nagyon fontos visszajelzés, hogy a rendezvényeink rendszeresen teltházzal mennek le: legyen szó egy 30 fős workshopról vagy egy 300 fős konferenciáról.


19.Milyen módon lehet részt venni az alapítvány munkájában, akár önkéntesként, akár másmódon?


Mindig nyitott az ajtónk a kíváncsi és tenni akaró emberek előtt. Rendszeresen dolgozunk együtt önkéntesekkel nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeinken. De mindig keresünk alkalmas embereket projektjeink vezetésére is.


Future Makers - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Suliújság



20. Hogyan járul hozzá az alapítvány a tehetséges fiatalok fejlődéséhez és képzéséhez?


Képzésünkön a kreativitásra, a kezdeményezőképességre, a felelősségtudatra, a kockázatvállaló képességre, illetve a függetlenségre biztatjuk a résztvevőket. A szemlélet pedig már az iskolás korban formálható. És az ekkor elsajátított ismeretek egész életén végigkísérik az embert. Így tudunk hozzájárulni a XI. diákok fejlődéséhez.


21.Milyen módon lehet a fiatalokat motiválni és inspirálni az alapítvány programjai által?


Valljuk, hogy a motiváció mindig belülről kell fakadjon. A részvételhez, az elköteleződéshez szükség van egy belső motivációra. Ha ez megvan, akkor mi igyekszünk vonzóvá tenni például egy modern, kellemes környezettel, minőségi trénerekkel és a Future Makers esetében például nyereményekkel is. A képzéseink első helyezett csapatai például rendszeresen Vibe fesztivál bérleteket, belépőket nyernek tőlünk.


22. Végül, milyen üzenetet szeretne közvetíteni azoknak, akik érdeklődnek az alapítvány iránt vagy részt vesznek tevékenységeikben?


Én mindenkit arra biztatok, hogy mindig ragadjon meg minden kínálkozó lehetőséget, ami a saját fejlődését szolgálja. Magam részéről és mindig megtiszteltetésként élem meg, ha valaki megtisztel a bizalmával és jelentkezik például egy képzésünkre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

III. helyezés a Pénzmágus vetélkedőn

    I. Évad 2. Szám Sükösd Annamária, igazgató   Az előző évekhez hasonlóan iskolánk idén is részt vett a PÉNZMÁGUS – vetélkedőn. Az RMKT ál...