2024. április 16., kedd

FIȘĂ DE ACTIVITATE EDUCAȚIONALĂ REMEDIALĂ

  I. Évad 1. Szám

prof. dr. Oana-Larisa OANEA



În perioada 18-20 martie 2024, prin județul Harghita, a trecut Caravana Teatru pentru Bac a UNATC „I.L. Caragiale” din București. Proiectul este realizat de Masteratul de Pedagogie teatrală (UNATC București, Departamentul de Actorie), în colaborare cu IȘJ Harghita, prin doamna inspector de specialitate, prof. dr. Manuela Stîngă, pentru a sprijini elevii de liceu, care urmează să susțină examenul de Bacalaureat, prin dramatizarea și punerea în scenă a textelor care fac parte din programa obligatorie, plecând de la premisa că teatrul poate îmbunătăți literația prin stimularea gândirii critice.
 


Alături de cei 30 de elevi din liceul nostru au fost și doamnele lor profesoare de limba și literatura română: prof. Kiss Csilla, prof. dr. Oanea Oana-Larisa și prof. dr. Takács Csilla-Ildikó.

Spectacolul de la Cinematograful „Csiki Mozi” (Miercurea-Ciuc) s-a desfășurat în fața a 250 de elevi de la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Segito Maria”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Erzsébet”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Liceul de Arte „Nagy Istvan” și Colegiul Național „Márton Aron”.

Echipa Masteratului de Pedagogie Teatrală a pus în scenă romanul „Ion”, o dramatizare după opera lui Liviu Rebreanu. Spectacolul a fost primit cu foarte mult interes de către elevii și cadrele didactice ale instituțiilor. Elevii au fost încântați atât de spectacol, cât și de sesiunea de discuții ce a urmat, spunând că această reprezentație i-a ajutat să își consolideze informațiile deja știute despre roman și să identifice multe elemente noi ce le vor fi de folos la examenul de Bacalaureat.
 
 
Kájoni Krónikák - Caravana Teatru Pentru Bac

 
Feedbackul elevilor a fost unul pozitiv, iar discuțiile post-spectacol au fost cu adevărat pline de perspective noi și utile atât pentru spectatori, cât și pentru echipa proiectului. Participanții la evenimente au subliniat faptul că sesiunea de Q&A a însemnat un real ajutor din mai multe puncte de vedere: au fost clarificate relațiile dintre personaje, caracterizările acestora, firul narativ al operelor și, în plus, au exersat abilitatea de a vorbi în fața unui public numeros și de a-și susține propriile opinii, fapt pe care se pune accentul la fiecare sesiune. Un alt beneficiu evident al acestui proiect a fost implicarea activă a elevilor în spectacol, oferindu-le ocazia de a experimenta și de a simți atmosfera și tensiunea din povestea lui Ion, ceea ce a contribuit semnificativ la înțelegerea și conectarea lor emoțională cu personajele și temele din roman.

„Consider că a fost plăcut și revigorant să trăiesc povestea lui Ion. Mi-a plăcut mult, pentru că mi-a fost mult mai ușor să asimilez detalii, iar piesa de teatru a completat unele lucruri pe care mi le-am imaginat altfel ori nu le-am văzut a fi relevante în primă fază. M-a ajutat mult să prind ideea principală a operei și să mă orientez mai ușor prin firul narativ. Cred că m-ar ajuta mult să studiez o operă cu un astfel de eveniment în paralel ori după citirea ei.” (Oanea Cristian, clasa a X-a E)

„Mi-a plăcut spectacolul. M-a ajutat să înțeleg mult mai bine acțiunea și relațiile dintre personaje. Actorii au dat dovadă de profesionalism în jocul lor actoricesc și s-a văzut că au pus multă energie și muncă în realizarea spectacolului.” (Tánczos Nóra, clasa a XII-a A)
 
 
Kájoni Krónikák - Caravana Teatru Pentru Bac
 



„Momentul care mi-a plăcut cel mai mult a fost discuția urmată după spectacol. Întrebările și răspunsurile legate de text m-au ajutat să înțeleg mai bine anumite aspecte care nu-mi erau clare, iar limbajul folosit a fost pe înțelesul nostru. Mi-a plăcut și punerea în scenă a romanului, întrucât nu era o abordare clasică, ci una modernă în care au fost implicați și elevi. Mă bucur mult că am participat la acest spectacol. E păcat că nu am reușit să vizionăm și Moara cu noroc”. (Ungurán Klaudia, clasa a XII-a A)

„Mi-a plăcut foarte mult modul în care au fost prezentate acțiunea operei și sentimentele personajelor. În plus, a fost foarte util din punctul de vedere al recapitulării. A fost o experiență nouă și foarte plăcută, sunt foarte mulțumită că m-am dus și mulțumesc pentru invitație.☺️” (Gergely Alexandra, clasa a XII-a C)

Proiectul „Teatru pentru BAC” a demonstrat eficiența și importanța utilizării artelor teatrale în procesul educațional. Prin crearea unei experiențe memorabile și interactive, acest proiect a reușit nu doar să ofere o modalitate captivantă de învățare, dar și să suscite interesul și entuziasmul elevilor pentru literatură. Astfel de inițiative inovatoare ar trebui încurajate și promovate în școli, deoarece contribuie la dezvoltarea competențelor elevilor și la îmbogățirea experienței lor educaționale. 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

III. helyezés a Pénzmágus vetélkedőn

    I. Évad 2. Szám Sükösd Annamária, igazgató   Az előző évekhez hasonlóan iskolánk idén is részt vett a PÉNZMÁGUS – vetélkedőn. Az RMKT ál...