2024. február 23., péntek

IRIS - Őszi szavalóverseny

I. Évad 1. Szám
Szerző: Kovács Edit, könyvtáros

Ebben az évben XI. alkalommal szerveztük meg iskolánkban az IRIS - Őszi szavalóversenyt. A rendezvény időpontja 2023. október 25., helyszíne az iskola multimédia terme volt.

Kájoni Krónikák - Diákújság: Joannes Kajoni Líceum - Csíkszereda




A hagyományokhoz hűen a verseny két nyelven zajlott románul és magyarul. A szavalóknak egy kötelező és egy szabadon választott verset kellett előadniuk, a szabadon választott vers ugyanazon költő műve kellett legyen. A Petőfi emlékév tiszteletére a magyarul szavalók kötelező verse a 200 éve született Petőfi Sándor Beszél a fákkal a bús őszi szél című költeménye volt. A románul szavalók kötelező verse George Coșbuc Toamna című alkotása volt.




A versenyen IX-XII-es tanulók vettek részt a város középiskoláiból, összesen 29 magyarul és 16 románul szavaló versenyző jelentkezett a Márton Áron Főgimnáziumból, az Octavian Goga Kollégiumból, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, a Venczel József Szakközépiskolából, a Kós Károly Szakközépiskolából, a Székely Károly Szakközépiskolából és a Joannes Kajoni Szakközépiskolából, tanáraik kíséretében.


Kájoni Krónikák - Diákújság: Joannes Kajoni Líceum - Csíkszereda


A verseny támogatója az idén is a csíkszeredai IRIS Service cég volt, akinek a jóvoltából a díjazottak értékes könyvutalványokat kaptak, emellett minden résztvevő ajándékban részesült.


Kájoni Krónikák - Diákújság: Joannes Kajoni Líceum - Csíkszereda


A rendezvény szervezői Negru Réka és Kiss Csilla tanárnők voltak. A szervezésbe besegítettek a X. B osztály tanulói, Bartoș Mădălina, Bugja Nóra és Sárig Márton - XI. B, Lorenzovics Nikoletta, Székely Orsolya – IX. A, Laslău Ema – Bianca – IX. G, Tánczos Nóra – XII.A, Lukács Erika a X. C osztályból. A zenés műsort Kiss Csilla tanárnő állította össze. A résztvevőket köszöntötte Sükösd Annamária igazgatónő.

Sárossy Gabriella és Busuioc Stelian tanárok a választott költők munkásságáról beszéltek. A zsűri tagjai: Sárossy Gabriella, Farkas Ibolya, Negru Réka tanárnők, Busuioc Stelian tanár és Kovács Edit könyvtáros.

A zsűri értékelése alapján a díjazottak:

Magyarul szavaló diákok:

  • Különdíj: Keresztes Szabolcs IX. - Venczel József Szakközépiskola
  • I. hely: Becze Gellért XI. - Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum
  • II. hely: Schmutzer Noémi IX. – Márton Áron Főgimnázium
  • III. hely: Tamás Nimród IX. – Joannes Kájoni Szakközépiskola
  • Dicséret: Elek Szidónia X. - Joannes Kájoni Szakközépiskola

Kájoni Krónikák - Diákújság: Joannes Kajoni Líceum - Csíkszereda


Románul szavaló diákok:

  • Különdíj: Dávid Nóra IX. - Joannes Kájoni Szakközépiskola
  • I. hely: Negru Petru – Rareș IX. - Octavian Goga Kollégium
  • II. hely: Száfta Orsolya XI. - Octavian Goga Kollégium
  • III. hely: Dincă Andrada Ioana XI. – Octavian Goga Kollégium
  • Dicséret: Becze Márk XI. D - Octavian Goga Kollégium

Közönségdíjban részesültek Keresztes Hanna X. osztályos tanuló a Joannes Kajoni Szakközépiskolából és Acatrinei Andrada – Brigitta XII. osztályos tanuló a Venczel József Szakközépiskolából.


Kájoni Krónikák - Diákújság: Joannes Kajoni Líceum - Csíkszereda



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

III. helyezés a Pénzmágus vetélkedőn

    I. Évad 2. Szám Sükösd Annamária, igazgató   Az előző évekhez hasonlóan iskolánk idén is részt vett a PÉNZMÁGUS – vetélkedőn. Az RMKT ál...